Титул короля осені сміливо можна віддавати помаранчевому чуду, що зветься гарбузом. Він яскраво-рудий, смачний і корисний. Хоча багато хто з нас асоціюють його з містичним святом Хелловіну, а в дитинстві лише деякі любили гарбузову кашу. Тому не дивно, що ми забули про неймовірні властивості і якості гарбуза і сприймаємо його як звичайний, нічим не примітний овоч. А згадати все-таки варто, щоб оцінити.
З історії
Прийнято вважати, що гарбуз є одним з найдавніших овочів на нашій планеті. Однак однозначної думки про країну-батьківщину досі немає. Але все-таки більшість голосів було віддано за Центральну Америку, нині Мексику. Якщо цьому вірити, то виходить, що гарбуз вирощують уже понад 5 тис. років.
Вчені припускають, що гарбуз спочатку використовували як посуд, а точніше, як посудину для рідин. Перша подібна згадка датується 8 тис. років тому.
Як вибрати гарбуз
В першу чергу варто знати, що гарбуз буває літній і зимовий. Літній варіант, як правило, має більш м'яку і ніжну м'якоть. Зимовий гарбуз відрізняється більш високою щільністю як всередині, так і зовні.
Гарбуз може зберігатися і не псуватися дуже довгий час. Однак для зберігання необхідно вибирати екземпляри без пошкоджень.
Найбільш смачними вважаються плоди вагою від трьох до п'яти кілограм. Вони будуть в міру солодкі.
Про користь гарбуза
Заліза в гарбузі міститься найбільше. У цьому питанні він чемпіон. А, як відомо, залізо відповідає за здоровий колір обличчя і піднесений настрій.
Крім цього, рудий красень багатий на білки і вуглеводи, целюлозу та пектинові речовини, а також такими мінералами, як кальцій, калій, каротин. Найбільше в гарбузі вітамінів групи В - для боротьби з втомою і депресією, групи С - для зміцнення імунітету, групи Е - для ефективної боротьби із зморшками і передчасною старістю, групи К - для поліпшення згортання крові. Завдяки вмісту кальцію гарбуз (сік і м'якоть) є відмінною профілактикою карієсу.
Більш того, в гарбузі міститься такий рідкісний вітамін, як Т. З його допомогою легко можна привести фігуру в ідеальний стан. Завдяки наявності цього вітаміну гарбуз є ідеальним гарніром до жирних м'ясних і інших страв. В результаті їжа добре засвоюється і не призводить до ожиріння.
Профілактика хронічних і гострих пієлонефритів і нефриту неможлива без гарбузових страв. Калій робить її відмінним сечогінним засобом. Свіжий сік просто необхідно пити тим, хто страждає від хронічних закрепів, запалень сечовидільної системи, геморою, ниркової недостатності або має нервові розлади. Гарбуз сприяє виведенню з організму зайвих солей і води, не дратуючи ниркову тканину.
Гарбуз - м'який глистогінний засіб. Причому він настільки нешкідливий, що його сміливо можна давати маленьким дітям, вагітним жінкам або ослабленим пацієнтам після операції.
У гарбузі корисно все, навіть насіння. Це джерело харчової олії високої якості, а також цинку. Без нього не обійтися тим, хто страждає від вугрової висипки, себореї, жирної лупи. А всього 50-60 гарбузових насіннин в день допоможуть чоловікові уникнути простатиту. Крім того, в них містяться білки, поліпептиди, амінокислоти, стерин і каротин, калій, залізо, кальцій, магній, мідь, марганець, селен, нікель і т.д.
Багато насіння не буває, проте лише 30 їх грамів містять 20% добової норми елементів, які необхідні для забезпечення нормальної роботи імунної системи. А якщо ви страждаєте від морської хвороби або токсикозу, тоді сміливо запасайтеся гарбузовим насінням.
У хід також йдуть квіти гарбуза, і навіть у вареному вигляді вони дуже корисні.
Корисний гарбуз може бути і шкідливим
В першу чергу, варто поговорити не про сам гарбуз, а про його насіння. Денна норма їх вживання не повинна перевищувати 40-60 зерен. При цьому вони повинні бути сирими. Якщо з'їдати більшу кількість, то є ризик виникнення гастриту. Адже в них міститься багато саліцилової кислоти.
Вживання очищенного насіння не принесе ніякої користі, а підсмажених і підсолених може спровокувати засолювання тканин організму.
Щоб уникнути пошкодження зубної емалі, гарбузове насіння не рекомендується розгризати, а тільки очищати руками.
Де і як використовується гарбуз
З гарбуза можна приготувати просто величезна кількість гастрономічних шедеврів. Причому використовуючи різні види термічної обробки і різні прянощі, від цього овоча можна домогтися неймовірних смаків. Але гарбуз є ласощами не лише смачними, а й корисними.
Щоб спати міцним безтурботним сном ще наші предки на ніч вживали гарбузовий сік або гарбузовий відвар з медом. Гарбузову кашку теж ніколи не викидали, а прикладали до опіків, екзем, висипів. Гарбуз - відмінний засіб боротьби проти прищів. А якщо зробити маску з тертого гарбуза і залишити її на 30-40 хвилин, то від пігментних плям не залишиться і сліду.
Помаранчевий красень з давніх часів широко використовується в медицині і входить до складу багатьох лікарських препаратів. Нещодавно гарбуз викликав фурор, адже на його основі індійські вчені створили ліки, які здатні придушити розмноження туберкульозних паличок.
А чи знали ви, що...